Oldalak

2014. február 16., vasárnap

Tejszínes narancsmártás


 Az idén most vagyok itt először. Ezért most kívánok boldog új évet minden kedves idelátogatónak. :)
Ezt a narancsmártást, melyet ma délelőtt ötlöttem ki,  meg szeretném őrizni, több mindennel kombinálni. Ma tarját sütöttem, köretnek grillezett sárgarépát és párolt spenótot készítettem ezzel a mártással. Ajánlom. :)

Hozzávalók: 2 narancs, 2 dl tejszín, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanálnyi reszelt gyömbér, 1 késhegynyi só.
Elkészítése: A narancsokat alaposan megmossuk, megsúroljuk a héjukat, aztán egy tálcán, hogy a kifolyó le ne menjen kárba) nagyon vékony szeletekre, majd apró kockákra vágjuk.

A cukrot (minden egyéb hozzáadása nélkül) felolvasztjuk a tűzhelyen, majd mikor már aranybarna és folyós, apránként, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt. Amikor már teljesen egyneművé vált a cukor és a tejszín, hozzáadjuk a narancsot is kifolyt levével együtt. Kevergetve addig főzzük míg az egész újból forrni kezd, s még párat keverünk rajta. Belekeverjük a finomra reszelt gyömbért is, beletesszük a pici sót. Mikor levettük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerre egy kicsit pépesíthetjük  a narancsdarabkákat nagyjából krémmé változtatva. (Ízlés szerinti mértékben.)

Minden olyan húshoz finom lehet, melyhez el tudunk képzelni gyümölcsmártást.