Az idén most vagyok itt először. Ezért most kívánok boldog új évet minden kedves idelátogatónak. :)
Ezt a narancsmártást, melyet ma délelőtt ötlöttem ki, meg
szeretném őrizni, több mindennel kombinálni. Ma tarját sütöttem, köretnek grillezett sárgarépát és párolt spenótot készítettem ezzel a mártással. Ajánlom. :)
Hozzávalók: 2 narancs, 2 dl tejszín, 2 evőkanál cukor,
1 kiskanálnyi reszelt gyömbér, 1 késhegynyi só.
Elkészítése: A narancsokat alaposan megmossuk,
megsúroljuk a héjukat, aztán egy tálcán, hogy a kifolyó le ne menjen kárba)
nagyon vékony szeletekre, majd apró kockákra vágjuk.
A cukrot (minden egyéb hozzáadása
nélkül) felolvasztjuk a tűzhelyen, majd mikor már aranybarna és folyós,
apránként, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt. Amikor már teljesen
egyneművé vált a cukor és a tejszín, hozzáadjuk a narancsot is kifolyt levével
együtt. Kevergetve addig főzzük míg az egész újból forrni kezd, s még párat
keverünk rajta. Belekeverjük a finomra reszelt gyömbért is, beletesszük a pici
sót. Mikor levettük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerre egy kicsit pépesíthetjük
a narancsdarabkákat nagyjából krémmé
változtatva. (Ízlés szerinti mértékben.)
Minden
olyan húshoz finom lehet, melyhez el tudunk képzelni gyümölcsmártást.