Az ötletet Limara pirogja
adta. http://limarapeksege.blogspot.hu/2013/02/pirog.html , de a körülmények
alakítottak rajta. Ott kezdődött, hogy volt maradék főtt hús. Éppen 40 dkg.
No,meg valamit ki is kellett találnom, hogy Ferenc is vihessen ebedre. Ezért is
gondoltam, hogy jobb lesz, hogy sütőben sütöm, nem olajban, mert hidegen úgy jobb lesz. Liamara
tésztáján annyit változattam, hogy nem tettem bele tojást. Nem tudom miért, de
a farsangi fánkon kívül nem szoktam tojást tenni a kelt tésztába. Valahogy
idegenkedem tőle. Semmi magyarázatom nincs rá. Mindezek után az én húsos buktám
így alakult:
Hozzávalók:
Tésztája: 50 dkg finomliszt, 1,5 tk. só, 2 dl
víz, 1 dl tej, 1 tk. cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 2 dkg friss élesztő.
Töltelék: 40 dkg apróra vágott főtt hús
(leveshúsmaradék), 1fej hagyma,4 gerezd fokhagyma só, bors, majoránna, 3 dkg
vaj, 2 ek. tejföl, 5 dkg reszelt sajt + kb. 2 dkg olvasztott vaj a bukták
megkenéséhez
Elkészítése:
A hagymát apróra vágtam, és a vajon pirítani kezdtem, hozzáadtam a zúzott
fokhagymát, és a nagyon apróra vágott főtt húst. Sóval, borssal, majoránnával
ízesítettem, s mikor a hús már pirulni kezdett, hozzákevertem a tejfölt és a
reszelt sajtot, s elvettem a tűzről.
A tejet a
cukorral meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt, átszitáltam a lisztet,
hozzáadtam a sót, a felfutott élesztőt, a
langyos vizet, és elkezdtem összeállítani a tésztát. Az olvasztott vajat is
hozzáadtam, s rugalmas tésztát dagasztottam. Hagytam kelni meleg helyen a
lefedett kelesztőtálba kb. 1 órát. Ez után átgyúrtam a tésztát, és kb. 2-3 mm
vastagra, téglalap alakúra nyújtottam. 24 részre vágtam (6x4), s elosztottam rá
a tölteléket, ráhajtottam a tésztát, buktákat formáltam, sütőpapírral bélelt
tepsibe tettem (2 tepsivel lett), megkentem olvasztott vajjal, s 200 fokos
sütőben kisütöttem.
Csípős őrölt pirosprapikával ízesített tejfölt adtam mellé.
Az eMpszi étrendje szerint
étkezőknek ezt az ételt nem ajánlom, mert nincs tekintettel az ételtársításra.