No, a címben feltett kérdést nem tudom eldönteni. Tegnap hallottam ezt a receptet, s mivel volt minden hozzávaló itthon, úgy döntöttem, ki is próbálom. Aztán még az előbbi bejegyzés kommnetjében Jucinak volt egy ötlete, gondoltam, akkor azt is megvalósítom.
Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg rétesliszt (vagy 10 dkg liszt és 10 dkg búzadara), 10+5 dkg vaj (10 dkg a tésztába, 5 dkg a prézli pirításához). 1 kávéskanál só, 1 tojás, 15 dkg prézli, 3 evőkanál kristálycukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj kb. 30 dkg magozott (kisebb szemű) szilva .
Elkészítése: A vajat elmorzsoltam a liszttel és a sóval, majd hozzágyúrtam a túrót és a tojást.
A tésztából formáltam egy kb. 6 cm átmérőjű rudat (Juci ötlete nyomán).
Ezt felszeleteltem kb. 1,5 cm-es karikákra. A karikákat kézzel késfok vastagságúra lapítottam.
A szilvákba a mag helyére fahájas kristálycukrot szórtam. A tészta közepére tettem és gombóccá formáltam.
Az öt dkg vajon megpirítottam a 15 dkg prézlit. Egy nagyobb fazékba feltettem sós vizet forrni. Mikor lobogóan forrt, kifőztem benne a gombócokat. Amikor feljöttek a víz felszínére egy szűrőkanállal a pirított morzsába forgattam őket.
Melegen tálaltam porcukorral meghintve.
Az ételtársításra figyelő étkezés szerint ez nem éppen ideális étel. Azért írtam le mégis, hogy megőrizzem itt az utókornak. :) De nem dől össze a világ, ha az ideális testsúly felé vezető úton megpihenünk egy kicsit, és ha éppen ehhez van kedvünk, tésztanapon megkóstolunk ebből is egy gombócot. Túrókedvelő családtagoknak is örömet lehet vele szerezni.
Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg rétesliszt (vagy 10 dkg liszt és 10 dkg búzadara), 10+5 dkg vaj (10 dkg a tésztába, 5 dkg a prézli pirításához). 1 kávéskanál só, 1 tojás, 15 dkg prézli, 3 evőkanál kristálycukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj kb. 30 dkg magozott (kisebb szemű) szilva .
Elkészítése: A vajat elmorzsoltam a liszttel és a sóval, majd hozzágyúrtam a túrót és a tojást.
A tésztából formáltam egy kb. 6 cm átmérőjű rudat (Juci ötlete nyomán).
Ezt felszeleteltem kb. 1,5 cm-es karikákra. A karikákat kézzel késfok vastagságúra lapítottam.
A szilvákba a mag helyére fahájas kristálycukrot szórtam. A tészta közepére tettem és gombóccá formáltam.
Az öt dkg vajon megpirítottam a 15 dkg prézlit. Egy nagyobb fazékba feltettem sós vizet forrni. Mikor lobogóan forrt, kifőztem benne a gombócokat. Amikor feljöttek a víz felszínére egy szűrőkanállal a pirított morzsába forgattam őket.
Melegen tálaltam porcukorral meghintve.
Az ételtársításra figyelő étkezés szerint ez nem éppen ideális étel. Azért írtam le mégis, hogy megőrizzem itt az utókornak. :) De nem dől össze a világ, ha az ideális testsúly felé vezető úton megpihenünk egy kicsit, és ha éppen ehhez van kedvünk, tésztanapon megkóstolunk ebből is egy gombócot. Túrókedvelő családtagoknak is örömet lehet vele szerezni.
Ez nagyon-nagyon finom lehet,a szilvásgombócot sosem lehet megúnni:)
VálaszTörlésEz egy isteni recept, nagy ötlet!!
VálaszTörlésGyöngyi, nagyon köszönöm a receptek utáni megjegyzésedet. Köszönöm-köszönöm!
Levendula
Hű ezt el kell készítenem isteni
VálaszTörlés