Valahogy az az
ötletem támadt, hogy egy kicsit gazdagabban fűszerezzem a párolt káposztát,
mint ahogy ez a családból ránk hagyományozódott. Az asztalunk körül mindenkinek
ízlett, ezért megörökítem.
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 6 kávéskanál
só, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, 2 dkg (5-7 gerezd) fokhagyma, 4 evőkanál
szójaszósz, 4 evőkanál almaecet, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt
kömény, 2 kávéskanál csípős őrölt paprika, kb. 3 dl víz, 1 szál zöldhagyma vagy 1 csokor
snidling (elhagyható).
Elkészítése: A káposztát káposztagyalun
legyaluljuk vagy késsel vékony szálakra vágjuk. Alaposan összekeverjük a sóval.
Állni hagyjuk. Akár több órával korábban is besózhatjuk. Az olajat megforrósítjuk
egy elég nagy lábosban, és ebben nagy lángon néha meg-megkeverve, majd lefedve
addig pirítjuk a káposztát, amíg halványan barnulni kezd. Ekkor az edény egyik
oldalára húzzuk a káposztát, az üres részre hintjük a cukrot, és addig várunk,
míg karamellizálódni kezd. Amikor már barna (de nem égett!!! ) a cukor, akkor
összekeverjük a káposztával (ez pár perc, ne hagyjuk magára a készülő ételt),
hozzáadjuk, a szójaszószt, az ecetet, a zúzott fokhagymát, a borsot és a
köményt. Jól átkeverjük, és felöntjük egy kis vízzel. (Ne tocsogjon, csak
legyen egy pici szaftja.) Végül a paprikával is megszórjuk. Jól összekeverjük.
Rászórjuk az apróra vágott újhagymát vagy snidlinget, és tálaljuk.
Megjegyzés: Figyeljünk arra, hogy
különböző minőségű és sósságú szójaszószok vannak forgalomban, ezen kívül azt is
tudnunk kell, hogy az almaecetek általában 6 %-osak, ellentétben a 10-20 százalékos
fehérecetekkel. Az ízesítésnél ezeket vegyük figyelembe. A megadott mennyiségek
csak tájékoztató jellegűek.
Sültek mellé
köretnek nagyon finom, de pl. tésztával vagy rizzsel önálló húsmentes étel is
lehet.
Az
empszi étrendje szerint önmagában semleges étel. Ezért húsok mellé húsnapon,
rizs mellé zöldségnapon, tészta mellé tésztanapon ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése