Az ehető zöldek közül a tanösvényen bőven van turbolya, vadsnidling és salátaboglárka. Most a legfinomabbak. Tegnap is lementünk a gyerekekkel, és megint szedtünk egy adagra valót mindháromból. Ezen a tavaszon – nagy valószínűség szerint – már nemigen lesz erre alkalmam többször. Holnap kórházba megyek (a négy évvel ezelőtti „élménytúrám” utózöngéjeként lesz egy sérvműtétem egybekombinálva a tíz éve „dédelgetett” epekövem eltávolításával). Nagyon remélem, hogy nagyon sokkal könnyebb dolog lesz ez, mint négy éve, és néhány hét múlva már újból mehetek dolgozni, s ezzel együtt a tanösvényre is. De most egy hétig biztosan nem ülök gép elé, ezért most gyorsan leírom ezt a legutóbbi művemet.
Turbolyás-vadsnidlinges palacsinta juhtúrós sajtkrémmel
Hozzávalók a palacsintához: 2 tojás, 20 dkg liszt, 5 dl tej, 2 dl víz, 10 dkg turbolya, 10 dkg vadsnidling, 2 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, olaj a sütéshez
A töltelékhez: 5 dkg juhtúró, 10 dkg krémsajt, 1 dl tejföl.
Elkészítése: a zöldeket megmossuk, és összevágjuk, mint a petrezselyemzöldjét szokás. A tojásból, a lisztből, a tejjel, és a vízzel palacsintatésztát keverünk, melyet a cukorral és a sóval ízesítünk. Belekeverjük az apróra vágott zöldeket is.
A palacsintasütőben kevés és olajon kisütjük a palacsintákat. Elég híg ez a tészta, így ügyeskednünk kell a sütéssel. Ha kihagyjuk a tésztából a vizet, akkor egy kicsit vastagabbak lesznek a palacsinták, de akkor könnyebb a dolgunk.
A töltelék összetevőit alaposan összekeverjük, megkenjük vele a palacsintát, majd felcsavarjuk, és ferdén vágva feldaraboljuk. Melegen tálaljuk.
Saláta salátaboglárkából
A salátaboglárkából többféle ízesítéssel is készíthetünk salátát (már tavaly is tettem fel ide ilyesmit), melyet fogyaszthatunk akár emellé a palacsinta mellé is. Erről most elfelejtettem fényképet készíteni, de elmondom, hogy készítettem.
A kis levélkék szárát lecsipkedtem. 1 kiskanál mézzel, 1 kávéskanál sóval, 1 evőkanál almaecettel és 1 evőkanál (egerági hidegen sajtolt napraforgó-) olajjal öntetet készítettem, és belekevertem a boglárkaleveleket. Szerintem nagyon jó volt a palacsintával.
Az eMpszi étrendje szerint ezt az ételt tésztanapra ajánlom.
Jó étvágyat, és nagyon szép tavaszt kívánok sok szép élménnyel és finomsággal.
Hamarosan találkozunk.
hzmmm, ez milyen finom lehet
VálaszTörlésjó volt olvasni, hogy ezt Ti szedtétek
Katalin, én nagyon szeretem ezeket. És tényleg jó élmény, hogy egyenesen a lelőhelyről hozom a konyhába.
VálaszTörlésÉn sajna nem ismerném fel ezeket a növényeket. Egészen tavalyig még azt sem tudtam, hogy a mi kertünkben is van néhány medvehagyma, a multinál vettem elég drágán.
VálaszTörlésNagyon klassz! Most ültettem én is turbolyát...eddig nem mertem az erdeit szedni, mert nem tudtam melyik az amelyiknek a levele ehető...
VálaszTörlésNagyon szimpatikus!! Sajnos az én tudásom sem elég magabiztos, nem sok mindent merek az erdőben leszedni... De fejlődöm!! :-) Kitartás a jövő héthez!!!!
VálaszTörlésEzt ki fogom próbálni istenien néz ki, és nagyon finom is lehet, megyek juhtúrót venni!!
VálaszTörlésMihamarabbi gyógyulást kívánok !
VálaszTörlésDiétáznod nem kell ?
M, minden rendben lesz, gyorsan helyre fogsz jönni. :)
VálaszTörlésKöszönöm a megjegyzéseket, jókívánságokat! :) Remélem, ezek után már újból gyakrabban jövök.
VálaszTörlés