Az egerági startprogramban többek
között céklát is termelnek. Tegnap a helyi kis piacon vettem kettőt. Igen,
kettőt, mert fél kiló egy-egy gumó. Ilyen nagyra nőttek. Ez adta az ötletet,
hogy valami olyasmit készítsek belőle, ahol úgy kezdem, hogy összeaprítom a
céklát, mert ki tudja, hogy sülne-főne át egy ilyen nagy répa. Császárvéget
sütöttem ebédre, így ehhez azt gondoltam,hogy valami gyümölcsös variáció jó
lenne, alma volt itthon, ezzel kombináltam. Így született meg ez a mártás.
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 50 dkg
alma, 5 dkg vaj, 2 kiskanál só, 5 dl víz, 1 evőkanál méz, 1 dl gyümölcsecet
(ízlés szerint), fél kiskanál őrölt bors, fél kiskanál őrölt fahéj, 1
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
Elkészítése: A céklát
meghámozzuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, a vajat megolvasztjuk, és fedő alatt
párolni kezdjük rajta a céklát. Megsózzuk, és ha a levét elfőtte, apránként
vizet adogatunk hozzá. Közben az almákat negyedekbe vágjuk, kivágjuk a
magházát, felszeleteljük. A céklához adjuk. és együtt pároljuk. Amikor más a
cékla is megpuhult, levesszük a tűzről, egy kicsit hűlni hagyjuk, áttörjük
(botmixerrel pépesítjük) A mézzel, ecettel és a fűszerekkel ízesítjük, és még
egyszer összeforraljuk.
Az
eMpszi étrendje szerint hús mellé nem a legideálisabb, de ennek ellenére nagyon
finom, és aki szereti az édes mártásokat a húsok mellé, érdemes kipróbálni,
hiszen ez inkább ízesítő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése