Még
mindig van egy kevés szárított vargánya a spájzban, és ma délelőtt volt még egy
kis aszalt paradicsom is olajban eltéve. Éppen itt az ideje, hogy a télre
eltett dolgok elfogyjanak, ugyanakkor a tavasziak is kívánkoznak az asztalra.
Ezt a két dolgot kombináltam össze a mai ebédben. A felhasznált zöldeket a kertben szedtem. Egyikből
sincs sok, ezért több dologból szedtem kevesebbet.
Tavaly
vettem a csarnokban pár rukkolapalántát. Szépen megeredtek, sőt virágoztak is
és fel is magzottak. Most tavasszal meg kiket jó néhány kis növény az elszórt
magokból. Ha ez az idei tél nem ártott nekik, akkor semmi. Már újból
virágoznak. Hagyom, hadd szaporodjon el. A medvehagymát is kísérletképpen
ültettem egy tövet tavaly tavasszal. Szépen kezd elterebélyesedni. Mindössze
ezt a mai pár levelet vágtam le róla, hadd erősödjön. A rozmaring is átélte ezt
a telet, a petrezselyem szintén tavalyról van a földben. A zölddiós olajat is
én késztettem, közel egy éve, de ez is szépen bírja, persze, friss egerági
hidegen sajtolt olajból készült. J
A házi ételízesítő saját gyártmány még a nyárról. Úgy készítettem, hogy hagymát,
fokhagymát, sárgarépát, petrezselymet ledaráltam és a darálékot megszárítottam.
Befőttesüvegben tartom, teljesen hibátlanul eláll. Sót nem tettem bele.
Köles aszaltakkal és zöldekkel
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 4 gerezd
fokhagyma, 4 dl köles, 12 dl víz, 4 dkg aszalt paradicsom, 4 dkg szárított
vargánya, 2 evőkanál házi ételízesítő, 2 dkg vaj, só, bors, egy-egy kis csokor
rukkola, medvehagyma, petrezselyemzöldje, egy kis ág rozmaring, zölddiós olaj ízlés
szerint.
Elkészítése: A vizet feltesszük forrni.
Egy másik edényben az olajat felforrósítjuk, belezúzzuk a fokhagymát, beleszórjuk
a kölest, és állandó keverés mellett átforrósítjuk, amíg pirulni kezd. Ekkor
hozzáöntjük a forró vizet. Megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a paradicsomot, a
gombát, az ételízesítőt. Lassú tűzön,
fedő alatt addig főzzük, míg a vizet teljesen felszívja, és a köles megpuhul.
Ekkor belekeverjük a vajat. Tálaláskor hozzákeverjük és az apróra vágott
zöldeket is, és még egy kis zölddiós olajjal is meglocsolhatjuk.
Az eMpszi étrendjét követők zöldség vagy tésztanapon önálló fogásként
fogyaszthatják, aki nem figyel az ételtársításra köretként eheti különböző
húsok mellé.
Jól néz ki, szeretem a kölest!
VálaszTörlés