Babette-nél láttam tegnap a cékla
pestot. http://babette-babettefz.blogspot.hu/2013/01/cekla-pesto-corzetti-tesztaval.html
Rögtön elképzeltem, hogy milyen finom lehet, és nagyon megkóstoltam volna.
Körülnéztem, mi van itthon, amiből valami hasonlót készíthetnék. Volt cékla,
dió, (hidegen sajtolt egerági) napraforgóolaj, fokhagyma. Úgy döntöttem, jobb híján
már ennyi már elég lesz a kísérlethez. Mit mondjak?... Örülök, hogy belevágtam.
Pirítósra tettem, ecetes tormával és saját készítésű csípős paprikarémmel
gazdagítottam. Finom teát ittam mellé. Szerintem remek volt. De vigyázat!
Szokás szerint megemlítem, hogy a családtagjaim olykor extrémnek minősítik az
ízlésemet. :)
(Az alábbi mennyiségből kb. 4 dl
céklakrémet kaptam.)
Hozzávalók: 20 dkg főtt (lehet sült is), meghámozott, kis kockákra
vágott cékla, 10 dkg darált dió, 1 kiskanál só, 1 kiskanál 10%-os ecet, 4
gerezd fokhagyma, 1 dl olaj.
Elkészítése: A hozzávalókat konyhai aprítóba tesszük vagy botmixerrel
pépesítjük, hogy teljesen homogén, krémszerű masszát kapjunk.
Megjegyzés: Hogy mikor főzöm és
mikor sütöm a céklát, az attól függ, hogy milyen a zöldég állaga. Ha már egy
kicsit fonnyadtabb, akkor jobb inkább főzni. Egyébként meg én sültcékla-párti
vagyok, mert szerintem úgy jobb az íze és a színe is.
A diós céklakrém az eMpszi
étrendje szerint semleges étel. Pirítóssal viszont tésztanapra ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése