A
receptet Anya találta a Gasztro c. rejtvényújságban. Be kell vallanom (szégyen
ide, szégyen oda), hogy még soha nem sütöttem kuglófot. Van kuglófsütőm
emberemlékezet óta, de valahogy kimaradt a kuglófsütés az eddigi életemből.
Amíg bent laktunk a városban volt alattunk egy bolt, ahol árultak háromszínű
kuglófokat, hatalmasak voltak és nagyon finomak. Aztán Baján az utcánkban is
van egy pék, tőle is vettünk néha, az is fonom volt, de az is régen volt. Most
úgy gondoltam, legyen. Annyira nehéz dolog nem lehet, még akkor sem, hogy ez
valami kuglóf de lux-nak látszott. Az eredeti recept szerint mandulaforgáccsal
kellett volna díszíteni, de az nem volt itthon, így jobb híján arra gondoltam,
narancshéjat reszelek rá. Annamari meg nem szereti a fekete csokit, ezért
egy-két szeletet fehér csokival vontam (volna) be, csak ezt meg egy kicsit
beszívta a tészta. (Csak egy-két kockányi fehér csoki volt itthon). Legközelebb
több fehér csokival készülök, mert érdekes lehet, ha az egyik szelet fehér, a
másik fekete.
Hozzávalók: 6 tojás, 20 dkg cukor, 15
dkg rétesliszt, 6 evőkanál frissen facsart narancslé (ez kb. 6 cl, egy közepes
narancs leve), 1 narancs reszelt héja, 10 dkg vaj + a sütőforma kikenéséhez, 1
sütőpor.
Csokoládé
a csokimázhoz, mandulaforgács a (itt reszelt narancshéj) a díszítéshez.
Elkészítése: A tojásokat
szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval felverjük habnak és hozzáadunk 10
dkg cukrot. A sárgáját a többi cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a megolvasztott,
de nem forró vajat, majd apránként a sütőporral összekevert lisztet, a
narancslevet és a reszelt narancshéjat. Végül óvatosan hozzákeverjük a felvert,
cukros tojásfehérjét is. Alaposan kivajazott, kilisztezett kuglófformába
öntjük, s előmelegített 200 fokos sütőben kisütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük,
hogy megsült-e már. A formában hagyjuk kihűlni. Miután kivettük a formából, rátesszük
a csokimázat.
A csokimáz: A csokit (itt kb. 5-6 dkg)
kockákra törjük, hozzáadunk 1-2 evőkanál vizet és gőz fölött vagy mikrohullámú
sütőben (kb. 1 perc) felolvasztjuk. Hozzákeverünk 1 evőkanál étolajat. Én
konyhai ecsettel kentem rá a csokit a kuglófra. Lehet ennél jobb megoldás is,
nekem nincsen erről tapasztalatom, de így elég egyszerűnek tűnt.
Téli
délutáni teázgatáshoz, kávézgatáshoz kitűnő. Ilyen alkalmakra ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése